Rychlý kontakt

Pro kontaktování můžete využít jeden z následujících kontaktů, nebo kontaktní formulář.

Tel.: (+420) 412 371 072
Tel. pavilony: (+420) 775 440 623
E-mail: 17msvdf@seznam.cz

Stravování

 

OD 1. ZÁŘÍ 2017 SE ZVYŠUJE ÚPLATA V MŠ z 350,- Kč na 400,- Kč

 

Od září 2015 jsme zapojeni do občanské iniciativy "SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA"

- aktuality a odkazy naleznete pod jídelníčkem

 

NOVÝ BLOG MŠ KE STRAVOVÁNÍ, KDE NAJDETE VÍCE

 

INFORMACÍ O JÍDLECH PODÁVANÝCH VAŠIM DĚTEM

 

A FOTOGRAFIE: www.zdravoucestou.blogspot.cz

 

 

 

Jména a kontaktní údaje na dodavatele čerstvých surovin:

 

MASO

 

Maso – uzeniny Varnsdorf s. r. o.

Východní 1360

40747 Varnsdorf

Tel.: 724551643

 

 

OVOCE A ZELENINA

 

Jiří Adámek

Ovoce – zelenina

9. Května 390/5

40801 Rumburk

Tel.: 412332361, 739063818

 

V kuchyni pracují:

 

 

VEDOUCÍ KUCHYNĚ: RADKA HŮLOVÁ

 

HLAVNÍ KUCHAŘKA: EVA KRÁLOVÁ

 

POMOCNÁ KUCHAŘKA: JINDŘIŠKA ANDĚLOVÁ

 

 

Prosíme rodiče, aby opravdu své děti včas odhlašovali na tel. čísle 775440623 

 

mezi 6 až 8 h, pokud vědí,že je jejich dítě nemocné nebo že do MŠ z nějakého důvodu

 

nepřijde. Děkujeme.

 

Pokud děti v MŠ slaví narozeniny, mají rodiče možnost přinést zdravé občerstvení

(ne bonbóny, sladkosti a jiné jídlo s nadmírou cukru a s dochucovadly, či rozmrazené

polotovary). Vhodné je ovoce, zelenina a jejich různé variace, müsli apod. viz Školní řád.

                      

Jídelníček 23. 10. 2017 - 27.10. 2017

Čerstvé suroviny od místních dodavatelů jsou vyznačeny červeně.

 

 

PŘESNÍDÁVKA

A

POLÉVKA

A

OBĚD

A

SVAČINA

A

PO

chléb s kečupovou pomazánkou s tvarohem
 a vejci, čerstvá paprika
ovocný čaj
1,7,
3
krémová bramboračka 9,7,
1
kuskus s kuřecím masem
a máslovou dýní,
salát z červeného zelí

 

crambl s hruškami
a bílým jogurtem,
čaj
1,7

ÚT

tmavý semínkový chléb se švédskou pomazánkou,
čaj s citrónem,
hroznové víno

1,11,
4,7

kuřecí se zeleninou
 a zavářkou

9,1 vepřové maso v mrkvi,
brambor
1 kukuřičný chlebíček s máslem,
ochucené podmáslí

7

ST

pohanková večka
s vaječnou pomazánkou,
bílá káva, čaj,
ředkvička

1,3,
7,10

květáková

1,3,

9

zapečené těstoviny se špenátem a rajčaty 1,7
domácí perník,
mléko

1,7,

3,6

ČT

chléb ,,královský"
s kapiovou pomazánkou,
smoothie, čaj

1,11,
7,3
mexická s masovými knedlíčky

7,3

hrachová kaše, moravský vrabec, kyselá okurka 1

mrkvový pohár,
čaj

7

kaše z ovesných vloček,
zdobená čerstvým ovocem,
čaj

1,7

zelná s uzeným tofu 1

provensálský králík,
rýže tří barev

12

1

jablečné toastíky,
čaj
1

 A = alergeny

Dětem nabízíme neslazené ovocné čaje, čaj s citrónem, vodu, vodu s citrónem a bylinkami

Sestavila: vedoucí kuchyně s kolektivem

Denně čerstvé ovoce nebo zelenina dle aktuální nabídky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Děti do 6-ti let:                                   Děti od 6-ti let:

 

přesnídávka      7,- Kč                               8,- Kč

 

oběd               16,- Kč                             18,- Kč

 

odpol. svačina   7,- Kč                              7,- Kč

_________________________________________________

 

Celkem:           30,- Kč                             33,- Kč

 

Platnost od 1. 1. 2014

 

AKTUALITY:

 

V pátek 20. 5. 2016 se naše MŠ zapojila do celosvětové akce Food

Revolution Day viz odkaz níže, nahlédněte:

 

http://www.vybezek.eu/aktuality/21-zpravy/7623-food-revolution-day-v-ms-zahradka.html

 

 http://www.vybezek.eu/aktuality/20-mejlem/7629-food-revolution-day-ve-vybezku.html

 

http://www.skutecnezdravaskola.cz/novinky/v-roce-2015-udelalo-skolni-stravovani-obrovsky-krok-dopredu

 

 

Vážení rodiče,doporučujeme vám tento rozhovor v Tv  a dále pak dokument redaktorky

Culkové: Sugar blues. Fakta, závislost a konečně vyslovená pravda viz odkaz:

 

http://video.aktualne.cz/dvtv/cukr-je-droga-a-muze-zabijet-tvrdi-autorka-dokumentu/r~886d6eb4f80d11
e490ae0025900fea04/

 

VÍM, CO JÍM, MAMINKO, TATÍNKU!

 

NE – ZNÁMÉ OBILOVINY (STŘEDA 10. ÚNORA OD 16,00 H)

 

http://www.vybezek.eu/aktuality/20-mejlem/7183-vim-co-jim-maminko-tatinku.html

 

Slíbené recepty:

 

BROWNIES Z ČERVENÉ ŘEPYrecept z www.jimejinak.cz

  • Cca 300 g syrové červené řepy – vařit ve slupce se špetkou soli asi hodinu, prudce ochladit a oloupat
  • 2 hrsti rozinek
  • 50 ml oleje (kvalitní za studena lisovaný – např. kukuřičný, slunečnicový, sezamový,…)
  • 4 lžíce obilného sladu (např. pšeničný, ječmenný…), nebo obilný sirup, javorový sirup, koncentrovaná
    ovocná šťáva,…
  • 1 dcl mléka (rostlinného  - např. rýžové, ovesné…), či vývaru z červené řepy
  • Špetka soli (vytáhne sladkost z ovoce, zeleniny,…)

= vše společně rozmixovat (tyčovým mixérem) do hladka

  • 200 g špaldové mouky (nejlépe celozrnné, lze též kombinovat různé druhy – např.: špaldovou, jahelnou,
    kukuřičnou, rýžovou)
  • ½ kypřícího prášku (bez fosfátů = vinný kámen)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce kvalitního kakaa či karobu (= svatojánský chléb)

= vše dobře promíchat

  • Smíchat sypkou a mokrou část (ochutnat a případně dosladit), naplnit formu (dortovou, na plech, muffiny,…)
  • Péci na cca 180 °C asi 25 minut (kontrola špejlí)

- Zkoušela jsem nahradit červenou řepu i jinou zeleninou (například dýní hokkaido) – též chutné J

POLEVA – např.:

  • Ovoce (jablka, či jakékoliv sezónní) povařit se špetkou soli, lze dosladit rozinkami – vše rozmixovat do hladka
    tyčovým mixérem. Poté přidat řasu agar – agar (dodá minerály, přirozeně ochlazuje organismus, výborně želíruje),
    nebo rozmíchaný kukuřičný škrob (či vanilkový pudink), povařit a nalít na dort.
  • „Tvarohová“ z tofu – povařit bílé tofu se špetkou soli, rozmixovat do hladka, přisladit obilným sladem (nebo obilným,
    či javorovým sirupem, rozinkami,…), povařit s rozmíchaným kukuřičným škrobem a nalít na dort.

- pokud ji chcete mírně nakyslou, lze přidat vymačkanou šťávu a kůru z citronu

LETNÍ KOLÁČ Z KUKUŘIČNÉ KRUPICE  - inspirace z www.jimejinak.cz

= výborný na léto, či teplé dny – kukuřice i ovoce přirozeně ochlazuje organismus

  • 1 hrnek kukuřičné krupice, nebo instantní polenty (zhruba množství na velký hluboký plech)
  • 4 hrnky jablečného moštu, nebo vody
  • Hrst rozinek – rozmixovat se špetkou soli tyčovým mixérem (použít část moštu, či vody)
  • Hrst strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kvalitního oleje (za studena lisovaného)
  • Špetka soli (vytáhne sladkost z ovoce, obilí…)
  • Případně lze dosladit obilným sladem, sirupem, nebo javorovým sirupem

= vše smíchat a nalít na plech vyložený pečícím papírem (nebo nasypat kukuřičnou krupici a kokos na plech, zalít
rozinkami rozmixovanými s olejem v moštu, či vodě a smíchat až na plechu)

- tekutou „hmotu“ dát zapéct na cca 10 – 15 minut do trouby

  • Poté ještě polotekuté vytáhnout z trouby (pokud krupice vysála vodu, klidně ještě polít další tekutinou)
    a poklást libovolným sezónním ovocem (strouhaná jablka, půlené švestky, meruňky, jahody, černý
    rybíz, třešně… )
  • Posypat drobenkou (rýžová mouka, kokosový tuk, obilný slad), nebo skořicí a ořechy (jablka),
    mletým mákem (švestky)… - jak kdo má rád

= vše dát ještě zapéct do trouby (cca 20 minut – podle ovoce)

- krájet po důkladném vychladnutí (polenta zcela ztuhne a koláč lze výborně krájet)

 

JAHELNÍK

  • Jáhly – důkladně propereme (cca 3 x), zalijeme 3 díly jablečného moštu (nebo vody)
  • Rozinky – propláchnout, lze i rozmixovat
  • Špetka soli

= dát vařit jáhly, na začátku sbírat pěnu, poté přidat rozinky, špetku soli a vařit cca 20 minut (nemíchat, hrnec
podložit rozptylovacími síťkami)

- po uvaření ještě horké zamíchat, přesunout do formy, či plechu vyloženého pečícím papírem a přitlačit
(„uplácat“) – při stydnutí ztuhne a lze krásně krájet

- pokud chceme slavnostnější formu, polijeme libovolnou polevou (ovocnou, „tvarohovou“,…)

- do jahelníku lze přidat jakékoliv jiné sezónní, či sušené ovoce, ořechy, semínka, mák, ale též sladkou
zeleninu (jemně strouhanou mrkev, dýni hokkaido, krmnou řepu… ) - fantazii se meze nekladou

- v zimě lze zapéct v troubě (abychom si přidali teplo do organismu)

 

http://www.greenwayfood.cz/index.php/project/polentova-pizza/

 

 

http://www.greenwayfood.cz/index.php/project/tabouleh-s-pecenou-paprikou
-a-susenymi-svestkami/

 

- místo 200 g pšeničného bulguru jsme použili 200 g kuskusu

 

 

http://www.jimejinak.cz/pickles-kvasena-zelenina/

 

RECEPTY Z ODPOLEDNE S RODIČI K TÉMATU:

 

CHRÁNÍME SVÉ ZDRAVÍ - SKUTECNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA

 

MRKVOVÁ POMAZÁNKA

Osmažím cibulku, přidám na větší kusy

pokrájenou mrkev, zasmahnu, podleji

vodou, osolím a dusím doměkka.

Přidám koření dle chuti, např. římský kmín

a chilli. Poté zakápnu shoyu a rozmixuji

do hladka. Tuto směs mohu rozmixovat

spolu s uvařeným slunečnicovým semínkem.

Vynikající alternativou k mrkvi jsou např. batáty.

 

POMAZÁNKA Z UZENÉHO TOFU

Ingredience: uzené tofu, cibule, sůl, římský kmín, shoyu či umeocet na dochucení,

kořenová zelenina (mrkev, celer na zjemnění a nastavení objemu), koriandr

Postup: Cibuli osmažit dozlatova s kořením a solí, přidat na kostky tofu, osmahnout,

lehce podlít vodou a dusit asi 10 min. Pak rozmixovat tyč. Mixérem. Na dochucení umeocet,

shoyu či dijonskou hořčici.   Do teplé směsi přidat najemno nastrouhanou čerstvou

kořenovou zeleninu (mrkev, celer). Lze smíchat se zelenou natí.

 

ZELENINOVÉ CHIPSY

Použít můžete - mrkev, celer, petržel, č. řepu, dýni hokaido, brambory, ...

Nakrájenou zeleninu v míse smícháme se solí a dalším kořením, které máme rádi (česnek,

zeleninové natě,  bylinky, papriku, wasabi, ... Vše smícháme s trochou olivového oleje

a pečeme na plechu na pečícím papíru při 200 st. Každý druh trvá různý čas, než je hotov.

Pak stačí ubrouskem odsát přebytečný tuk a může se zdravě mlsat. Také si můžete vyzkoušet

různé druhy nastrouhané zeleniny okořenit, osolit a s trochou oleje vytvořit směs, ze které

na peč. papíře upečete malé placičky různých chutí.

 

SALÁT ZE SYROVÉ ČERVENÉ ŘEPY

Nastrouhat nahrubo řepu, přidat sůl, pepř, hořčici,

Citrónovou šťávu, olivový olej, kysanou smetanu

a na kostky nakrájený balkánský sýr.

 

SALÁT Z VAŘENÉ ČERVENÉ ŘEPY

Uvařit řepu do měkka (asi 45 min), nastrouhat nahrubo, přidat sůl, pepř,

citrónovou šťávu, olivový olej, kysanou smetanu

a můžeme přidat rozinky. Je totiž sladký.

 

MRKVOVÝ DORT

Suroviny: máslo a hr. Mouka na vymazání a vysypání dort. formy (24 cm),

175 g třtinového cukru, 175 ml slunečnic. Oleje, 3 velká vejce, 140 g jemně

 nastrouhané syrové mrkve, 100g rozinek, 1 velký pomeranč, 175 g hl. mouky,

1,5 lžičky prášku do peč., 1 lžička sody, 1 lžička skořice, špetka kardamomu

a nastrouhaného muškát. oříšku

Na polevu: 175 g moučkového cukru, 2 lžíce pomeranč. šťávy

Předehřát troubu na 180°C. Cukr dát do větší mísy, přidat olej, vajíčka,

zamíchat, přidat mrkev, rozinky a kůru z jednoho pomeranče. Mouku,

prášek do peč., sodu, skořici a koření smíchat v jiné míse a přidat

k mrkvové směsi. Promíchat a směs dát do dort. formy a péct asi 40 min.

 Po vychladnutí vyklopit z formy a polít ho polevou.

 

CIBULOVO – PAPRIKOVÝ KOLÁČ

Suroviny: Listové těsto, ricotta, 4-5 větších cibulí (bílá i červená), 2 velké bílé papriky,

1 kapie, slanina + šunka (šunk. salám), sůl, pepř, strouhaný sýr

Zálivka: rozšlehat 3 vejce, 100 ml mléka, 200 ml šlehačky, 1 lžíce pažitky, může se přidat

utřené 3 stroužky česneku

Rozválet list. těsto, přendat na plech a propíchat lehce vidličkou. Na těsto rozetřít kelímek ricotty.

Náplň: orestovat na pánvi slaninu rozkrájenou na kostičky, přidat na půlkolečka nakrájenou cibuli

a papriku na proužky. Poté ještě šunku na kostičky, osolit, opepřit a lehce podusit. Necháme vychladnout.

Pak směs rozetřít na připravené list. těsto a zalít rozšlehanou zálivkou. Péct v předehřáté troubě na 170 °C

asi 25 min. Před upečením posypat strouhaným sýrem a zapéct dozlatova.

 

BRAMBOROVÝ SALÁT NA ŘECKÝ ZPŮSOB

Suroviny: Vařené brambory ve slupce, červená cibule nakrájená na proužky, barevné papriky nakrájené

na proužky, malá rajčátka, ředkvičky, čerstvý baby špenát spařený horkou vodou, černé olivy, feta sýr

Dresink: 0,5 šálku citrónové šťávy, 0,5 šálku olivového oleje, 2 stroužky česneku – utřít, sůl, pepř, oregano

Vařené brambory nakrájet, vložit do mísy, přidat asi polovinu dresinku a promíchat. Pak přidat ostatní

suroviny, zalít zbytkem dresinku, promíchat a podávat mírně vychlazené nebo při pokojové teplotě.

 

DÝŇOVÁ BÁBOVKA

Suroviny: 4vejce, 240 ml oleje, 1 van.cukr, 350g cukru, 425g dynoveho pyre, 260g hladke mouky,
2 lzicky prasku do peciva, 1 lzicka sody, 1/4 lzicky soli,3/4 lzicky skorice1/4 lzicky mleteho zazvoru,
1/8 mleteho hrebicku,hrst orechu,cokolady,...
 
Troubu predehrat na 180 stupnu,formu vymazat a vysypat polohr. moukou. Vyšlehat vejce,olej,cukr,
pridat dynove pyre a proslehat.Smichat mouku,sodu,sul,prasek do peciva,koreni a orisky,cokoladu
a vmichat do tekute hmoty z vajec,....pect 50-60 minut.
 
DÝŇOVÝ KOMPOT
 
Dýně, jablka, badyan, skorice, hrebicek, voda.
 
 
ZELNÉ SALÁTY
 
bile zeli, jablko, skorice, sul, trtinovy cukr, citron, rozinky
 
bile zeli, vinny ocet, cibule, pepř, sůl, třtinový cukr, olej
 
červené zelí, pomeranč, sůl, skořice, rozinky, třtinový cukr, citron
 
červené zelí, cibule, sůl, balsamiko

 

 

 

 

Protože jsme zapojeni do občanské iniciativy "Skutečně zdravá škola", zůčastnili jsme se

 

konference v Praze v sobotu 24. 10. 2015, která zhodnotila pilotní projekt a jednotlivé

 

školy, odborníci a hosté diskutovali na dané téma.

 

Zde nahlédněte: https://youtu.be/A9ylpjtP_lw

 

https://youtu.be/HfMiBF0gk8g

 

www.uschovna.cz/zasilka/GN2VPHHN3JH4YCW5-EH3

 

 

V programu Skutečně zdravá škola jsme se zapojili do sotěže

 

"O nejlepší zdravý recept"

 

Podmínkou účasti je vytvořit svůj originální recept včetně jedné fotografie hotového jídla.

Vítěz získá vynikající mlýnek KoMo Fidibus Classic v hodnotě přes 10.000 Kč

a následující 2. až 5. místo bude oceněno nějakou pěknou knihou.

Recept i fotka musí být vlastní. Nelze tedy jen uvařit jídlo podle kuchařky, nebo použít cizí fotografii.

Náš soutěžní recept:

- můžete vyzkoušet :-)

 

PODZIMNÍ ZAPEČENÁ SMĚS ZE „ZAHRÁDKY“

 

 

 

 

 

 

 

4 porce

Suroviny:

150 g červené čočky

150 g zelené čočky BIO

150 g přírodního TOFU

  50 g ovesných vloček

    3 vejce

1 červená paprika

česnek

sůl

 

Příloha: batátové pyré

 

Suroviny:

3 ks velkých batátů

200 g másla

 

Zeleninová obloha

 

Suroviny:

3 ks červené řepy

150 g přírodního TOFU

200 g baby mrkve

300 g brokolice

200 g cukety

 

Postup:

Červenou čočku krátce povaříme a scedíme, přimícháme do měkka uvařenou zelenou čočku.

Přidáme vločky, nastrouhané tofu, červenou papriku na kostky, česnek a sůl podle chuti. Vše smícháme,

zapracujeme tři žloutky a sníh ze tří bílků. Hotovou směsí plníme zapékací formy vymazané máslem.

Pečeme při 180°C asi 15 minut. Batátové pyré připravíme z oloupaných a uvařených hlíz, které rozmixujeme

a zjemníme rozpuštěným máslem.

Obloha:

Nastrouháme TOFU, krátce spaříme růžičky brokolice, baby mrkev a cuketu nakrájenou na kolečka orestujeme

na másle, červenou řepu nastrouháme.

Na talíř servírujeme zapečenou směs v zapékací misce a ostatní přílohu. Ozdobíme čerstvou saturejkou.

 

 



načítání