Rychlý kontakt
Pro kontaktování můžete využít jeden z následujících kontaktů, nebo kontaktní formulář.
Tel.: | (+420) 412 371 072 |
---|---|
Tel. pavilony: | (+420) 775 440 623 |
E-mail: | 17msvdf@seznam.cz |
Stravování
ÚPLATA PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 ZŮSTÁVÁ 400,- KČ
Číslo účtu: 0181698515/0300 (ČSOB)
Od září 2015 Plníme program Skutečně zdravá škola - Bronzová kritéria
"SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA"
HURÁ! MÁME VELKOU RADOST!
Naše mateřská škola obhájila bronzový certifikát
Skutečně zdravá škola. Nahlédněte zde:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1160955977413080&id=231427957032558
Děkujeme našim p. kuchařkám,
velmi si vážíme jejich práce.
- aktuality a odkazy naleznete pod jídelníčkem nebo v úvodu stránek
BLOG MŠ KE STRAVOVÁNÍ, KDE NAJDETE VÍCE
INFORMACÍ O JÍDLECH PODÁVANÝCH VAŠIM
DĚTEM A FOTOGRAFIE:
http://www.zdravoucestou.blogspot.com
Jména a kontaktní údaje na dodavatele čerstvých surovin:
MASO
Maso – uzeniny Varnsdorf s. r. o.
Východní 1360
40747 Varnsdorf
Tel.: 724551643
OVOCE A ZELENINA
Jiří Adámek
Ovoce – zelenina
9. Května 390/5
40801 Rumburk
Tel.: 412332361, 739063818
DALŠÍ SUROVINY NA PŘÍPRAVU JÍDEL -
ZDRAVÁ VÝŽIVA A SUPER POTRAVINY
Sunfood www.prozdravi.cz
V kuchyni pracují:
VEDOUCÍ KUCHYNĚ: RADKA HŮLOVÁ
HLAVNÍ KUCHAŘKA: EVA KRÁLOVÁ
KUCHAŘKA: DANA NEMETSCHKEOVÁ
Prosíme rodiče, aby opravdu své děti včas odhlašovali
na tel. čísle 775440623 mezi 6 až 8 h, pokud vědí,
že je jejich dítě nemocné nebo že do MŠ
z nějakého důvodu nepřijde. Děkujeme.
Pokud děti v MŠ slaví narozeniny, mají rodiče možnost přinést
zdravé občerstvení (ne bonbóny, sladkosti a jiné jídlo s nadmírou
cukru a s dochucovadly, či rozmrazené polotovary).
Vhodné je ovoce, zelenina a jejich různé variace,
müsli apod. viz Školní řád.
Jídelníček 9. 12. 2019 - 13. 12. 2019
Čerstvé suroviny od místních dodavatelů jsou vyznačeny červeně.
|
PŘESNÍDÁVKA |
A |
POLÉVKA |
A |
OBĚD |
A |
SVAČINA |
A |
PO |
chléb s paprikovou pomazánkou, |
1,7, |
zeleninový vývar |
9,3 |
žemlovka |
1,6, |
vícezrnná bageta s máslem, |
7, |
ÚT |
tmavý semínkový chléb |
1,11, |
s červenou čočkou |
9 |
vepřové maso v kapustě, |
1 |
ovesná granola s čerstvým ovocem a bílým jogurtem, |
1,7 |
ST |
špaldová kaše s posypem, |
|
hovězí vývar |
9 |
těstoviny se smetanovou omáčkou a rybou mahi - mahi |
1,7,
|
pohankový chlebíček s máslem, |
7 |
ČT |
podmáslový chléb |
1,7, |
brokolicová |
7,9 |
znojemská pečěně , |
1 |
šlehaný tvaroh s jahodovým pudinkem, čaj s lesním ovocem |
7 |
PÁ |
pšenično - žitný chléb |
1,7, |
gulášová |
1 |
pečená dýně se seitanem, |
|
ovocná přesnídávka, |
|
A = alergeny
Dětem nabízíme neslazené ovocné čaje, čaj s citrónem, vodu, vodu s citrónem a bylinkami
Sestavila: vedoucí kuchyně s kolektivem
Denně čerstvé ovoce nebo zelenina dle aktuální nabídky
Děti do 6-ti let: Děti od 6-ti let:
přesnídávka 7,- Kč 8,- Kč
oběd 16,- Kč 18,- Kč
odpol. svačina 7,- Kč 7,- Kč
_________________________________________________
Celkem: 30,- Kč 33,- Kč
Platnost od 1. 1. 2014
AKTUALITY:
V pátek 20. 5. 2016 se naše MŠ zapojila do celosvětové akce Food
Revolution Day viz odkaz níže, nahlédněte:
http://www.vybezek.eu/aktuality/21-zpravy/7623-food-revolution-day-v-ms-zahradka.html
http://www.vybezek.eu/aktuality/20-mejlem/7629-food-revolution-day-ve-vybezku.html
Vážení rodiče,doporučujeme vám tento rozhovor v Tv a dále pak dokument redaktorky
Culkové: Sugar blues. Fakta, závislost a konečně vyslovená pravda viz odkaz:
VÍM, CO JÍM, MAMINKO, TATÍNKU!
NE – ZNÁMÉ OBILOVINY (STŘEDA 10. ÚNORA OD 16,00 H)
http://www.vybezek.eu/aktuality/20-mejlem/7183-vim-co-jim-maminko-tatinku.html
Slíbené recepty:
BROWNIES Z ČERVENÉ ŘEPY – recept z www.jimejinak.cz
- Cca 300 g syrové červené řepy – vařit ve slupce se špetkou soli asi hodinu, prudce ochladit a oloupat
- 2 hrsti rozinek
- 50 ml oleje (kvalitní za studena lisovaný – např. kukuřičný, slunečnicový, sezamový,…)
-
4 lžíce obilného sladu (např. pšeničný, ječmenný…), nebo obilný sirup, javorový sirup, koncentrovaná
ovocná šťáva,… - 1 dcl mléka (rostlinného - např. rýžové, ovesné…), či vývaru z červené řepy
- Špetka soli (vytáhne sladkost z ovoce, zeleniny,…)
= vše společně rozmixovat (tyčovým mixérem) do hladka
-
200 g špaldové mouky (nejlépe celozrnné, lze též kombinovat různé druhy – např.: špaldovou, jahelnou,
kukuřičnou, rýžovou) - ½ kypřícího prášku (bez fosfátů = vinný kámen)
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce kvalitního kakaa či karobu (= svatojánský chléb)
= vše dobře promíchat
- Smíchat sypkou a mokrou část (ochutnat a případně dosladit), naplnit formu (dortovou, na plech, muffiny,…)
- Péci na cca 180 °C asi 25 minut (kontrola špejlí)
- Zkoušela jsem nahradit červenou řepu i jinou zeleninou (například dýní hokkaido) – též chutné J
POLEVA – např.:
-
Ovoce (jablka, či jakékoliv sezónní) povařit se špetkou soli, lze dosladit rozinkami – vše rozmixovat do hladka
tyčovým mixérem. Poté přidat řasu agar – agar (dodá minerály, přirozeně ochlazuje organismus, výborně želíruje),
nebo rozmíchaný kukuřičný škrob (či vanilkový pudink), povařit a nalít na dort. -
„Tvarohová“ z tofu – povařit bílé tofu se špetkou soli, rozmixovat do hladka, přisladit obilným sladem (nebo obilným,
či javorovým sirupem, rozinkami,…), povařit s rozmíchaným kukuřičným škrobem a nalít na dort.
- pokud ji chcete mírně nakyslou, lze přidat vymačkanou šťávu a kůru z citronu
LETNÍ KOLÁČ Z KUKUŘIČNÉ KRUPICE - inspirace z www.jimejinak.cz
= výborný na léto, či teplé dny – kukuřice i ovoce přirozeně ochlazuje organismus
- 1 hrnek kukuřičné krupice, nebo instantní polenty (zhruba množství na velký hluboký plech)
- 4 hrnky jablečného moštu, nebo vody
- Hrst rozinek – rozmixovat se špetkou soli tyčovým mixérem (použít část moštu, či vody)
- Hrst strouhaného kokosu
- 2 lžíce kvalitního oleje (za studena lisovaného)
- Špetka soli (vytáhne sladkost z ovoce, obilí…)
- Případně lze dosladit obilným sladem, sirupem, nebo javorovým sirupem
= vše smíchat a nalít na plech vyložený pečícím papírem (nebo nasypat kukuřičnou krupici a kokos na plech, zalít
rozinkami rozmixovanými s olejem v moštu, či vodě a smíchat až na plechu)
- tekutou „hmotu“ dát zapéct na cca 10 – 15 minut do trouby
-
Poté ještě polotekuté vytáhnout z trouby (pokud krupice vysála vodu, klidně ještě polít další tekutinou)
a poklást libovolným sezónním ovocem (strouhaná jablka, půlené švestky, meruňky, jahody, černý
rybíz, třešně… ) -
Posypat drobenkou (rýžová mouka, kokosový tuk, obilný slad), nebo skořicí a ořechy (jablka),
mletým mákem (švestky)… - jak kdo má rád
= vše dát ještě zapéct do trouby (cca 20 minut – podle ovoce)
- krájet po důkladném vychladnutí (polenta zcela ztuhne a koláč lze výborně krájet)
JAHELNÍK
- Jáhly – důkladně propereme (cca 3 x), zalijeme 3 díly jablečného moštu (nebo vody)
- Rozinky – propláchnout, lze i rozmixovat
- Špetka soli
= dát vařit jáhly, na začátku sbírat pěnu, poté přidat rozinky, špetku soli a vařit cca 20 minut (nemíchat, hrnec
podložit rozptylovacími síťkami)
- po uvaření ještě horké zamíchat, přesunout do formy, či plechu vyloženého pečícím papírem a přitlačit
(„uplácat“) – při stydnutí ztuhne a lze krásně krájet
- pokud chceme slavnostnější formu, polijeme libovolnou polevou (ovocnou, „tvarohovou“,…)
- do jahelníku lze přidat jakékoliv jiné sezónní, či sušené ovoce, ořechy, semínka, mák, ale též sladkou
zeleninu (jemně strouhanou mrkev, dýni hokkaido, krmnou řepu… ) - fantazii se meze nekladou
- v zimě lze zapéct v troubě (abychom si přidali teplo do organismu)
http://www.greenwayfood.cz/index.php/project/polentova-pizza/
http://www.greenwayfood.cz/index.php/project/tabouleh-s-pecenou-paprikou
-a-susenymi-svestkami/
- místo 200 g pšeničného bulguru jsme použili 200 g kuskusu
http://www.jimejinak.cz/pickles-kvasena-zelenina/
RECEPTY Z ODPOLEDNE S RODIČI K TÉMATU:
CHRÁNÍME SVÉ ZDRAVÍ - SKUTECNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA
MRKVOVÁ POMAZÁNKA
Osmažím cibulku, přidám na větší kusy
pokrájenou mrkev, zasmahnu, podleji
vodou, osolím a dusím doměkka.
Přidám koření dle chuti, např. římský kmín
a chilli. Poté zakápnu shoyu a rozmixuji
do hladka. Tuto směs mohu rozmixovat
spolu s uvařeným slunečnicovým semínkem.
Vynikající alternativou k mrkvi jsou např. batáty.
POMAZÁNKA Z UZENÉHO TOFU
Ingredience: uzené tofu, cibule, sůl, římský kmín, shoyu či umeocet na dochucení,
kořenová zelenina (mrkev, celer na zjemnění a nastavení objemu), koriandr
Postup: Cibuli osmažit dozlatova s kořením a solí, přidat na kostky tofu, osmahnout,
lehce podlít vodou a dusit asi 10 min. Pak rozmixovat tyč. Mixérem. Na dochucení umeocet,
shoyu či dijonskou hořčici. Do teplé směsi přidat najemno nastrouhanou čerstvou
kořenovou zeleninu (mrkev, celer). Lze smíchat se zelenou natí.
ZELENINOVÉ CHIPSY
Použít můžete - mrkev, celer, petržel, č. řepu, dýni hokaido, brambory, ...
Nakrájenou zeleninu v míse smícháme se solí a dalším kořením, které máme rádi (česnek,
zeleninové natě, bylinky, papriku, wasabi, ... Vše smícháme s trochou olivového oleje
a pečeme na plechu na pečícím papíru při 200 st. Každý druh trvá různý čas, než je hotov.
Pak stačí ubrouskem odsát přebytečný tuk a může se zdravě mlsat. Také si můžete vyzkoušet
různé druhy nastrouhané zeleniny okořenit, osolit a s trochou oleje vytvořit směs, ze které
na peč. papíře upečete malé placičky různých chutí.
SALÁT ZE SYROVÉ ČERVENÉ ŘEPY
Nastrouhat nahrubo řepu, přidat sůl, pepř, hořčici,
Citrónovou šťávu, olivový olej, kysanou smetanu
a na kostky nakrájený balkánský sýr.
SALÁT Z VAŘENÉ ČERVENÉ ŘEPY
Uvařit řepu do měkka (asi 45 min), nastrouhat nahrubo, přidat sůl, pepř,
citrónovou šťávu, olivový olej, kysanou smetanu
a můžeme přidat rozinky. Je totiž sladký.
MRKVOVÝ DORT
Suroviny: máslo a hr. Mouka na vymazání a vysypání dort. formy (24 cm),
175 g třtinového cukru, 175 ml slunečnic. Oleje, 3 velká vejce, 140 g jemně
nastrouhané syrové mrkve, 100g rozinek, 1 velký pomeranč, 175 g hl. mouky,
1,5 lžičky prášku do peč., 1 lžička sody, 1 lžička skořice, špetka kardamomu
a nastrouhaného muškát. oříšku
Na polevu: 175 g moučkového cukru, 2 lžíce pomeranč. šťávy
Předehřát troubu na 180°C. Cukr dát do větší mísy, přidat olej, vajíčka,
zamíchat, přidat mrkev, rozinky a kůru z jednoho pomeranče. Mouku,
prášek do peč., sodu, skořici a koření smíchat v jiné míse a přidat
k mrkvové směsi. Promíchat a směs dát do dort. formy a péct asi 40 min.
Po vychladnutí vyklopit z formy a polít ho polevou.
CIBULOVO – PAPRIKOVÝ KOLÁČ
Suroviny: Listové těsto, ricotta, 4-5 větších cibulí (bílá i červená), 2 velké bílé papriky,
1 kapie, slanina + šunka (šunk. salám), sůl, pepř, strouhaný sýr
Zálivka: rozšlehat 3 vejce, 100 ml mléka, 200 ml šlehačky, 1 lžíce pažitky, může se přidat
utřené 3 stroužky česneku
Rozválet list. těsto, přendat na plech a propíchat lehce vidličkou. Na těsto rozetřít kelímek ricotty.
Náplň: orestovat na pánvi slaninu rozkrájenou na kostičky, přidat na půlkolečka nakrájenou cibuli
a papriku na proužky. Poté ještě šunku na kostičky, osolit, opepřit a lehce podusit. Necháme vychladnout.
Pak směs rozetřít na připravené list. těsto a zalít rozšlehanou zálivkou. Péct v předehřáté troubě na 170 °C
asi 25 min. Před upečením posypat strouhaným sýrem a zapéct dozlatova.
BRAMBOROVÝ SALÁT NA ŘECKÝ ZPŮSOB
Suroviny: Vařené brambory ve slupce, červená cibule nakrájená na proužky, barevné papriky nakrájené
na proužky, malá rajčátka, ředkvičky, čerstvý baby špenát spařený horkou vodou, černé olivy, feta sýr
Dresink: 0,5 šálku citrónové šťávy, 0,5 šálku olivového oleje, 2 stroužky česneku – utřít, sůl, pepř, oregano
Vařené brambory nakrájet, vložit do mísy, přidat asi polovinu dresinku a promíchat. Pak přidat ostatní
suroviny, zalít zbytkem dresinku, promíchat a podávat mírně vychlazené nebo při pokojové teplotě.
DÝŇOVÁ BÁBOVKA
Protože jsme zapojeni do občanské iniciativy "Skutečně zdravá škola", zůčastnili jsme se
konference v Praze v sobotu 24. 10. 2015, která zhodnotila pilotní projekt a jednotlivé
školy, odborníci a hosté diskutovali na dané téma.
Zde nahlédněte: https://youtu.be/A9ylpjtP_lw
www.uschovna.cz/zasilka/GN2VPHHN3JH4YCW5-EH3
V programu Skutečně zdravá škola jsme se zapojili do sotěže
"O nejlepší zdravý recept"
Podmínkou účasti je vytvořit svůj originální recept včetně jedné fotografie hotového jídla.
Vítěz získá vynikající mlýnek KoMo Fidibus Classic v hodnotě přes 10.000 Kč
a následující 2. až 5. místo bude oceněno nějakou pěknou knihou.
Recept i fotka musí být vlastní. Nelze tedy jen uvařit jídlo podle kuchařky, nebo použít cizí fotografii.
Náš soutěžní recept:
- můžete vyzkoušet :-)
PODZIMNÍ ZAPEČENÁ SMĚS ZE „ZAHRÁDKY“
4 porce
Suroviny:
150 g červené čočky
150 g zelené čočky BIO
150 g přírodního TOFU
50 g ovesných vloček
3 vejce
1 červená paprika
česnek
sůl
Příloha: batátové pyré
Suroviny:
3 ks velkých batátů
200 g másla
Zeleninová obloha
Suroviny:
3 ks červené řepy
150 g přírodního TOFU
200 g baby mrkve
300 g brokolice
200 g cukety
Postup:
Červenou čočku krátce povaříme a scedíme, přimícháme do měkka uvařenou zelenou čočku.
Přidáme vločky, nastrouhané tofu, červenou papriku na kostky, česnek a sůl podle chuti. Vše smícháme,
zapracujeme tři žloutky a sníh ze tří bílků. Hotovou směsí plníme zapékací formy vymazané máslem.
Pečeme při 180°C asi 15 minut. Batátové pyré připravíme z oloupaných a uvařených hlíz, které rozmixujeme
a zjemníme rozpuštěným máslem.
Obloha:
Nastrouháme TOFU, krátce spaříme růžičky brokolice, baby mrkev a cuketu nakrájenou na kolečka orestujeme
na másle, červenou řepu nastrouháme.
Na talíř servírujeme zapečenou směs v zapékací misce a ostatní přílohu. Ozdobíme čerstvou saturejkou.